schadevergoeding benadeelde partij
Binnen de strafprocedure tegen een verdachte kan een slachtoffer een vordering tot schadevergoeding indienen. Als die vordering wordt toegewezen moet de veroordeelde het vastgestelde bedrag betalen aan het slachtoffer. Als het slachtoffer een natuurlijke persoon is, legt de rechter daarnaast ook wel de schadevergoedingsmaatregel op.
schadevergoedingsmaatregel
Een schadevergoedingsmaatregel heeft tot voordeel voor het slachtoffer dat het CJIB de incasso van de toegewezen vordering op zich neemt. Betaalt de veroordeeld niet, dan kan deze door het CJIB gegijzeld worden als de rechter dat heeft toegestaan.
voorschotregeling
Een ander voordeel van de schadevergoedingsmaatregel is dat de Staat der Nederlanden het betalen van de toegewezen schadevergoeding op zich neemt als de veroordeelde dat niet binnen acht maanden heeft gedaan. Die voorschotregeling geldt helaas niet voor alle zaken waarin schade is geleden, maar is beperkt tot een limitatieve lijst van strafbare feiten, waarvoor de dader is veroordeeld. Die lijst van feiten is te vinden in het besluit tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen en is per 1 juli 2021 aangepast. Die lijst is onleesbaar. Ik heb hier een makkelijk leesbaar overzicht gemaakt welke feiten voor de schadevergoedingsmaatregel in aanmerking komen.
In de aangewezen gevallen wordt de schade dus uiterlijk acht maanden nadat de uitspraak van de rechter onherroepelijk is geworden uitbetaald aan het slachtoffer door het CJIB. Het CJIB gaat daarna het betaalde voorschot (proberen te) verhalen op de veroordeelde.
alleen niet de proceskosten
Het CJIB incasseert alleen de toegewezen schadevergoeding en niet de proceskosten. De toegewezen proceskosten moet het slachtoffer zelf zien te incasseren, desnoods met behulp van een advocaat en een deurwaarder.