Het voorarrest of voorlopige hechtenis bestaat uit verschillende opeenvolgende fasen.
Aangehouden door de politie – 6 tot 9 uren
Als de politie u heeft aangehouden, mag u maximaal 6 of 9 uur voor verhoor worden vastgehouden. Als u na ommekomst van die termijn niet vertrekt, zal de rechter zeggen dat u vrijwillig bent blijven zitten.
Inverzekeringstelling – 3 dagen
U kunt vervolgens – onder bepaalde voorwaarden – door de (hulp)Officier van Justitie in verzekering worden gesteld. U wordt dan maximaal 3 dagen vastgehouden op een politiebureau. Als u voelt aankomen dat u wat langer op het politiebureau zult moeten verblijven, is het handig om verschoning, toiletgerei (geen glazen verpakkingen en mesjes etc.) en eventuele medicamenten mee te nemen. Vergeet ook uw (lees)bril niet!
Als u inverzekering wordt gesteld, wordt er via een dienstrooster een advocaat gewaarschuwd (piketadvocaat). Als u door uw eigen advocaat wilt worden bijgestaan, geef dan zo snel mogelijk de naam en het telefoonnummer van die advocaat door aan de verhorende agent en aan de (hulp)Officier van Justitie, zodat u door uw eigen advocaat zult worden bezocht.
Bijstand van mr Regter in deze fase wordt geheel vergoed door de Raad voor Rechtsbijstand. Als u wilt worden bijgestaan door een zeer ervaren en betrokken advocaat, die gespecialiseerd is in het strafrecht, geef dan aan de politie door dat u door mr Regter (045-5602208 of 06-30622592) wilt worden bijgestaan. Mr Regter is geregistreerd onder nummer A13777.
Bewaring – 14 dagen
Als het Openbaar Ministerie vindt dat u dan nog langer moet blijven vastzitten, zal de Officier van Justitie een vordering tot bewaring indienen bij de Rechter-Commissaris van de Rechtbank. Bij de behandeling van die vordering moet een dossier door de Officier van Justitie worden overhandigd aan de verdediging. In de praktijk blijkt dat pas vanaf dat moment u via uw advocaat inzage in de stukken van het dossier kunt krijgen. De Rechter-Commissaris kan u – onder bepaalde voorwaarden – maximaal 14 dagen in bewaring stellen. U wordt dan zo snel mogelijk overgebracht naar een Huis van Bewaring.
Gevangenhouding – tot 90 dagen
Als het Openbaar Ministerie u dan nog langer wil houden, wordt een vordering tot gevangenhouding ingediend bij de rechtbank. De rechtbank bepaalt dan – ook weer onder bepaalde voorwaarden – of u langer moet blijven vastzitten en zo je voor welke termijn (30 tot 90 dagen)
Normaal gesproken moet er binnen 110 dagen na uw inverzekeringstelling een zitting plaatsvinden bij de rechtbank. Als het onderzoek van de politie dan nog niet klaar is, kan de inhoudelijke behandeling van de strafzitting overigens worden uitgesteld en kan uw voorlopige hechtenis verlengd worden.
Elk bevel tot voorlopige hechtenis kan worden opgeheven of worden geschorst. Mr Regter zal er alles aan doen wat in zijn mogelijkheden ligt, om de duur van de voorlopige hechtenis tot een minimum te beperken.