De politie wil door middel van een verhoor informatie van u krijgen ten behoeve van het onderzoek.
De politie zou op zoek moeten zijn naar de waarheid; belastend, maar ook ontlastend.
In de praktijk blijkt de politie vaak op zoek naar een bevestiging van de verdenking die er al is of een bekentenis.
Maak samen met uw advocaat afspraken over de te voeren strategie.
Zwijgen of verklaren?
De politie beschouwt u als verdachte. De politie wil van u informatie hebben om de zaak “rond” te kunnen maken en heeft u daarom uitgenodigd op het politiebureau te komen of heeft u aangehouden. U moet zichzelf goed afvragen of en zo ja, welke informatie u aan de politie wilt geven. U dient er daarbij rekening mee te houden dat u geen overzicht hebt over de overige onderzoeksresultaten.
Als verdachte hebt u het recht te zwijgen. Als u wilt zwijgen, zeg dan ook echt niks. U hoeft ook niet uit te leggen waarom u wilt zwijgen.
Bespreek met uw advocaat welke strategie voor dit moment het beste zal zijn.
Bijstand van een advocaat vóór verhoor
U moet voor het eerste verhoor in de gelegenheid worden gesteld met een advocaat te overleggen. Als u bent aangehouden kost u dit niets. Aarzel niet om een adequate advocaat te raadplegen, want dat kan het verschil maken. Met uw advocaat kunt u uw situatie in vertrouwelijkheid bespreken en bepalen welke strategie u gaat volgen.
U kunt altijd, ook buiten kantooruren, contact krijgen met mr Regter (06-30622592).
Bijstand van een advocaat tijdens het verhoor
Ook tijdens het verhoor heeft u recht op bijstand van een advocaat. De advocaat mag in Nederland (nog) geen antwoord geven voor de verdachte, maar ziet er op toe dat er geen oneigenlijke druk wordt uitgeoefend op de verdachte, dat de verdachte de vragen begrijpt en dat het verslag van het verhoor echt helemaal klopt.
Ik adviseer geen afstand te doen van het recht op deze bijstand, omdat in de latere procedure cruciaal kan zijn wat u tegen de politie zegt of wat de politie daarvan heeft opgeschreven.
Als u een verklaring aflegt
Wat u zegt, moet door de politie, zoveel mogelijk in uw eigen woorden, worden opgeschreven in een proces-verbaal. U moet goed controleren of dat wat op papier is gezet ook dat is wat door u is gezegd. Als er iets niet klopt, moet u dat meteen aangeven en laten veranderen. Als de politie de tekst niet wil aanpassen, teken dan de verklaring niet, zeg waarom en laat dat ook noteren! Laat u niet opjagen en lees uw verklaring echt goed door!
Wanneer u wordt gevraagd een handtekening onder uw verklaring te zetten, realiseert u zich dan goed dat u daarmee verklaart dat de tekst erboven helemaal klopt. Elke rechter kan en zal u aan die verklaring houden.
Ook buiten de verhoorkamer kunt u verhoord worden, bijvoorbeeld als u in de politie-auto wordt vervoerd van A naar B en de politie-agent met u praat. Later maakt die agent er dan een proces-verbaal van!
Het is niet per definitie zo dat als u maar een bekennende verklaring aflegt, u (snel) naar huis mag. Wellicht geeft uw verklaring meer reden om nog verder onderzoek te doen.
In veel zaken heeft een rechter de verklaring van een verdachte helemaal niet nodig, maar een bekennende verklaring maakt het voor de rechter wel heel eenvoudig om u te veroordelen. Het is dus zaak om vanaf het begin goed op te letten en een duidelijke keus te maken.
In de folder van mr Regter kunt u meer informatie vinden over dit onderwerp. U kunt deze uitprinten, bestuderen en meenemen. Om u goed te kunnen voorbereiden op een verhoor door de politie adviseer ik u deze folder goed door te lezen, óók (en vooral) als u niet bent aangehouden.
Donwload de folder.
Als u wilt worden bijgestaan door een ervaren rot in het vak, kunt u mijn naam bij de verhorende verbalisant of de hulp Officier van Justitie opgeven. Let op dat mijn naam juist wordt gespeld. Ik word dan over uw aanhouding geïnformeerd en zal u zo spoedig mogelijk komen bezoeken.
U kunt om elk misverstand uit te sluiten mijn advocaatnummer opgeven: A13777.