Op 24 april 2019 heb ik bij de Raad voor Rechtsbijstand een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van Bestuur ingediend. Op 22 november 2019, ruim na overschrijding van de wettelijke termijn van vier weken om zo’n verzoek te beantwoorden, kreeg ik eindelijk antwoorden. Ik publiceer de beschikking met bijlagen hieronder. Ik ben ze nog aan het bestuderen en kom er dus binnenkort weer op terug. Voor eenieder die belangstelling heeft hoe een overheidsorgaan de sociale advocatuur de nek probeert om te draaien door stiekem voor concurrentie te zorgen is dit misschien wel heel nuttig leesvoer.
Gaandeweg komt men er bij de Raad voor Rechtsbijstand achter dat het niet mogelijk is om een subsidieregeling in elkaar te draaien voor deze pilot. Dan zouden publieke en particuliere belangen door elkaar gaan lopen. Dat vervolgens na verwijzing naar een financiële grootmacht als Achmea het nog steeds nodig blijft om op staatssubsidie te leunen, blijkt wel uit het feit dat rechtzoekende die het Nederlands niet goed genoeg beheersen aanspraak kunnen maken op de diensten van het tolkencentrum met wie de Raad voor Rechtsbijstand een overeenkomst (na aanbesteding) heeft gesloten. Waarom zou de Raad dat voor Achmea moeten regelen? Zijn die kosten ook meegenomen in de kosten van deze pilot?
Wat uit de stukken ook naar voren springt is dat er met alle macht wordt voorkomen dat deze pilot aanbesteed moet worden. Er wordt zelfs een advocaat ingehuurd (dat zal wel niet op basis van toevoeging zijn geweest) om advies in te winnen met betrekking tot de aanbestedingsregels.
De stukken die ik heb ontvangen zijn verdeeld in analoge stukken (d-documenten) en digitale berichten (e-documenten) Hier vindt u de stukken die ik heb ontvangen:
Het is nogal wat leeswerk en niet alle stukken staan op logische, chronologische volgorde. Het kost daarom moeite om deze stukken te lezen en te begrijpen. Leest u mee? Valt u wat op? Ik hou me aanbevolen voor uw commentaar of wat u opvalt. Uw reacties kunt u sturen naar mijn email-adres: mr.Regter.strafadvocaat@gmail.com. Wilt u in de onderwerpregel “LegalGuard” zetten?
Update 5-12-2019: omdat de documenten die ik heb ontvangen nogal ontoegankelijk en onoverzichtelijk zijn aangeleverd heb ik zelf indexen gemaakt van de stukken die ik heb ontvangen. Na het maken van die indexen was de informatie makkelijk op datum te sorteren. Verhelderend! U kunt die indexen, chronologisch gesorteerd hier vinden: