De Minister voor Rechtsbescherming heeft gisteren (11 juni 2019) antwoord gegeven op vragen die door Van Nispen (SP) aan hem waren gesteld over de pilot van de Raad voor Rechtsbijstand met Achmea/LegalGuard.
De vragen en antwoorden heb ik hier opgenomen. In de kantlijn heb ik commentaar geschreven op de antwoorden van de Minister.
Enkele prangende vragen worden helemaal niet beantwoord.
Achmea loopt al sinds 2016 de deur plat bij het Ministerie, om invloed te verwerven. Dat is beleid van de verzekeraars en het lijkt me aardig gelukt. Niet de Raad voor Rechtsbijstand stelt de voorwaarden (zoals hij dat wel doet bij advocaten), maar Achmea bepaalt onder welke voorwaarden en tegen welk tarief deze pilot wordt gedraaid.
Wat is eigenlijk de wettelijke grondslag van deze pilot? Mag de Raad voor Rechtsbijstand zomaar juridisch werk aan anderen dan advocaten uitbesteden? Ja, dat mag op grond van art. 13 lid 2 van de Wet op de Rechtsbijstand. Maar dan moet het bestuur (van de Raad voor Rechtsbijstand) wel regels hebben opgesteld. Die regels zijn er niet of (nog) niet openbaar gemaakt, kijk hier maar. Ik heb die regels opgevraagd en ben erg benieuwd naar het antwoord.